Manifest del Disseny per Jerusalem
Per Guillem Ferrer
Un dia, assegut amb Massanobu Fukuoka sota un alzinar, el savi camperol japonès va dibuixar amb el seu bastó un quadrat a la terra i em va dir: «en aquest metre quadrat de terra viuen milions de éssers vius, per tant milers de milions de combinacions… no sabem res».
Crec que hem vingut a aquest món a aprendre i a ajudar… que no necessitem més coneixement per aprendre, ni necessitem més informació, ni ordinadors més ràpids ni més anàlisis científics i intel·lectuals per ajudar al món. El que més necessita la humanitat en aquests moments és saviesa. Però… Què és la saviesa? On es troba?
Diuen els mestres que la saviesa arriba quan un és capaç de calmar-se, per poder observar i escoltar. No cal res més. Calmar-se, observar i escoltar activa la veritable intel·ligència que hi ha dins de cadascun de nosaltres. Llavors apareix la veritable bellesa i la veritable creativitat, s’expressa el teu veritable ser.
Deixem que la quietud guiï les nostres paraules i les nostres accions.
Manifest
Tinc un somni.
Fem d’aquest món un lloc,
en el qual en la nostra propera vida
ens agradi tornar-hi com a nens.
Crec, sincerament, que el disseny industrial d’avui, l’actual civilització industrial, no té futur.
És una civilització amb una visió arrogant i antropocèntrica, que considera l’home el centre de totes les coses, que agafa més del que necessita, que promou un model de producció i consum basat en l’absència de límits, que genera explotació humana i fems tòxics, que valora més el tenir que el ser, que practica la cultura del fer i desfer i que menysprea la natura perquè pensa que és matèria buida i no té vida.
Disseny sense ètica, ni moralitat ni valors espirituals. La seva religió és el materialisme, obsessionada pel confort, prisionera de la indústria i les grans corporacions, que adora la alta tecnologia i que alimenta el consum excessiu.
Avui el disseny està ple de por i negativitat. Sento que el resultat és violència.
El disseny actual necessita pau.
Nosaltres podem ser el canvi que volem veure al món. El teu disseny pot ser el teu missatge.
Si em preguntes, és possible dissenyar un món millor? La meva resposta és SÍ
Un altre món no només és possible… ja està en camí. En un dia apacible… puc escoltar-lo respirar.
A causa d’una invitació, a principis d’aquest any, de l’escola Bezalel Academy of Arts & Design de Jerusalem,
va sorgir la idea de fer públics els meus principis i escriure un manifest del disseny.
MANIFEST DEL DISSENY PER JERUSALEM
PER A PROFESSORS, DISSENYADORS, ARTESANS I PER A TOTS ELS QUE DISSENYEM LA VIDA.
Aquest manifest parla d’arbres, de llavors de llibertat, de bellesa, de disseny pacífic de coses fetes a mà,
de formació ecològica, de revolució, d’espiritualitat d’artesans, d’un món millor, de SÍ…
SÍ. DISSENY POSITIU
Pensa en positiu, sent en positiu, actua en positiu.
La felicitat interna és el combustible de l’èxit,
fes les coses que et porten alegria, si no és divertit no ho facis.
Busca el que et fa sentir bé, que ressoni al teu cor.
Segueix la teva dita, la teva alegria…
Qualsevol cosa que et faci sentir bé, sempre atraurà més.
El que penses, el que sents i el que atraus… és el mateix.
Nosaltres creem la nostra pròpia realitat.
SÍ. LA NATURALEZA, EL NOSTRE MILLOR MESTRE.
Podem dissenyar com la natura dissenya i podem fer-ho amb humilitat, reverència i límits. Prenem inspiració dels dissenys i processos de la natura, per resoldre els problemes humans. La biomimèsis és disseny hàbil de la natura. És innovació inspirada per la natura, mirant la natura com un mestre… Un dels molts regals de l’observació de la natura és que entres en una profunda conversa amb organismes. I aquest diàleg mestre-estudiant t’omple absolutament d’admiració. Veure la natura com una guia, un model, una mesura canvia enormement el teu valor i el teu punt de vista sobre el món natural. En comptes de veure la natura com un magatzem, comences a veure-la com una mestra. En comptes de valorar què pots treure d’ella, valores què puc aprendre d’ella. La natura està plena d’ajudes. Estem envoltats de genis. Només cal observar i aprendre.
SÍ. INTEGRACIÓ DE MATÈRIA I ESPÍRIT.
Matèria i esperit són dues cares de la mateixa moneda. El que mesurem és matèria, el que sentim és esperit. Sense esperit, la matèria no té vida. Si el materialisme i consumisme dirigeixen les nostres vides, oblidem l’esperit. Al disseny actual li falta ressonància interior. Necessita la dimensió espiritual.
Satish Kumar ens ensenya a través del seu escrit «Imperatiu espiritual» que la simplicitat elegant és una manera fàcil de descobrir l’espiritualitat.
Necessitem escoles, professors que activin la vida interior dels dissenyadors i portin els valors ecològics i espirituals a les bases de l’educació. La meditació ens pot ajudar a connectar amb el centre del nostre ser. Allí és on sorgeix la veritable creativitat, la veritable bellesa.
Si cultivem la bellesa a l’interior, podrem dissenyar bellesa a l’exterior.
SÍ. DISSENY PACÍFIC. ÉS UNA REVOLUCIÓ PER LA PAU.
Portem la pau al disseny actual. El canvi climàtic global que està causant un fort canvi climàtic és la situació més difícil i compromesa a la qual avui ens enfrontem. I avui ja sabem a ciència certa que la causa són les activitats humanes i aquí el dissenyador pot jugar un paper important.
Necessitem un nou sistema de disseny que creï idees d’una forma sostenible, respectant els recursos de la Terra, veient el planeta com la nostra gran casa i reconeixent totes les espècies que hi habiten com germans sobre la base d’uns principis d’ecologia, sostenibilitat i comunitat. Al disseny no violent sorgeix l’esperit del respecte per tota forma de vida, vida humana, vida vegetal, vida animal, vida de pedres i sòl, aigua. Tota la natura, totes les espècies inclosa l’espècie humana són sagrades. I totes estan interconnectades. Som una gran família. Esdevé un imperatiu moral que siguin respectades, honorades i reverenciades. Totes les coses vives són producte d’un sistema sagrat. Res està separat, res és altre. És la relació entre tots els sistemes vius que és santa, divina, sagrada. El resultat final és la pau en tots els àmbits: pau personal, pau mundial, pau amb la natura.
SÍ. DISSENY AUTOSUFICIENT.
En l’àmbit personal i familiar… i sobretot de comunitat. L’autosuficiència crea confiança, proporciona seguretat, puja l’autoestima, et dóna llibertat.
És un moviment per viure senzillament, portar una vida senzilla, poc a poc. Dissenyant i produint el que necessitem i sabent que quan n’hi ha prou, n’hi ha prou. Originalment, pobresa volia dir acceptació voluntària d’una vida senzilla, simple i a la renúncia de possessions innecessàries.
El petit és bell. Disseny en una escala humana, petites escoles ensenyant disseny i artesania… petits tallers artesans…
Disseny local, protegir la identitat cultural local.
Tecnologia apropiada, és a dir: barata, local, fàcil de reparar… Necessitem tecnologia solar… tecnologia humana… abans que alta tecnologia.
SÍ. DISSENY LLIURE.
Sé un activista social. Diseño solidario. El diseño puede y debe convertirse en un camino en el que cada uno de nosotros podamos participar en el cambio de la sociedad…
Diseñando con la gente necesitada… la pobreza ha sido siempre la madre de la innovación. Diseñando para ellos, aprenderás y ellos aprenderán de ti…
Ayudando a los movimientos sociales… Participando en proyectos solidariosŠ La verdadera y radical democracia nace cuando las personas hacen algo ellas mismas en lugar de esperar que lo hagan los otros. Si actuamos podemos cambiar las cosas. Cada uno de nosotros es un ser excepcional, con un poder ilimitado. Tu creatividad puede ayudar a cambiar el mundo.
SÍ. ECOARTESANÍA.
Unir la cultura de l’artesania amb l’ecologia de la terra. Productes de qualitat fets amb mètodes sostenibles, saludables per a la gent i nets per al planeta. L’artesania és la cultura de la bellesa, de la creativitat, l’espiritualitat, la inventiva i la innocència. És la cultura de la no violència i de l’autèntica economia de pau. Els artesans prenen molt poc de la natura, no malgastan res, no exploten ningú, no creen lletjor i no contaminen. Els dissenyadors poden treballar i donar suport a les petites comunitats d’artesans, establint una connexió directa amb els ciutadans en un procés de col·laboració mútua.
SÍ. DISSENYAR AMB “LES ULLERES DEL CEL”. PER MIRAR DES DE DALT CAP A BAIX…
Buscar el sentit de la vida. Dissenyar com si estiguessis veient el món des del cel, per tenir una perspectiva global, holística… integrant economia, ecologia, espiritualitat i ciència. Aquest disseny busca estimular un canvi de consciència, una millor forma de vida, amb més harmonia, més pau, més amics, més a prop de la natura… fent les coses bé i a poc a poc. Les paraules ecologia i economia tenen la mateixa arrel grega “ecos”, que significa casa o llar. Economia significa la gestió de la casa i ecologia significa el coneixement de la casa. Si no coneixem la casa, com la gestionarem? L’economia és part de l’ecologia i l’ètica és part de l’ecologia, perquè ètica vol dir l’”ethos” de la casa, és a dir, quin és la cultura o l’esperit de la casa. Economia, ecologia i ètica són parts d’una unitat. Dissenyar no és només un acte econòmic, és un acte ecològic, social, cultural. Podem crear un sistema equilibrat en què aprendre fent sigui tan essencial com aprendre llegint. L’educació de les mans ha de ser tan important com l’educació del cap. El desenvolupament del cor ha de ser valorat tant com el desenvolupament de la ment. Connectant tot el procés de la vida. Recórrer tot el camí des de la llavor al cotó, al fil, a la tela i finalment a una peça de roba. A través d’un treball creatiu i sostenible. Quan totes aquestes activitats les fem com actes sagrats, estem alimentant la societat.
SÍ. APRENDRE:
Aprèn de Satish Kumar
a través dels seus llibres, el Fòrum Internacional Resurgence i el Schumacher College.
…Quan els artesans o les dones fan coses a mà, de manera inconscient combinen cor, cap i mans. Com a resultat, qualsevol cosa que facin resulta bonica, útil i duradora, el que ell anomena (el principi BUD). Les tribus de molts llocs del món fabriquen artefactes, construeixen cases, aixequen parets de pedra per als seus camps… aquests són els conceptes de bellesa exquisida. Fan tot això amb fins pràctics, estètics o com a ritual. Aquests objectes són duradors. Quant més antics, més atractius resulten. Sempre poden ser reparats. Fer i arreglar són part del mateix continu. El principi BUD és la font de la veritable satisfacció espiritual, sensorial i física…
Aprèn de Fritjof Capra,
a través dels seus llibres i en especial del Center for Ecoliteracy. L’ecologia és l’estudi de com funciona La Casa de La Terra. Per ser més exactes, és l’estudi de les relacions que interconnecten tots els membres de La Casa de La Terra. Així que podem aprendre i hem d’aprendre com viure sosteniblement.
Podem dissenyar comunitats humanes sostenibles de manera que els estils de vida, els negocis, l’economia, les estructures socials i les tecnologies no interfereixin amb la capacitat inherent de la Natura per mantenir la vida. Des de fa més de tres mil milions d’anys d’evolució, els ecosistemes s’han organitzat a ells mateixos per aconseguir el màxim de sostenibilitat. La saviesa de la natura és l’essència de l’ecoliteracy, l’ensenyament de l’ecologia… L’eco-alfabet és un únic i veritable alfabet per educar dissenyadors a través de l’hort ecològic. M’agradaria que cada dissenyador pogués ser un agricultor a temps parcial.
Aprèn de Vandana Shiva i Carlo Petrini,
creadors dels moviments Navdanya i Slow Food. Els veritables pagesos són els artesans de la terra… poden educar-te sobre la biodiversitat, el menjar, el sentit comú, la natura. El menjar no ve dels supermercats, ve de la terra, dels pagesos. Pots ajudar-los, pots dissenyar per a ells…
Aprèn de Janine Benyus,
a través del Biomimicry Institute, que promou l’aprenentatge i l’emulació de les formes, processos i ecosistemes naturals per crear tecnologies i dissenys més sostenibles i saludables.
Aprèn de Anita i Gordon Roddick,
veritables emprenedors i excepcionals activistes. www.anitaroddick.com per inspirar-te i actuar.
Aprèn dels Pobles Indígenes,
…durant milers d’anys han viscut autosuficients, amb una concepció integral del món i de la vida respectant tots els éssers animats i inanimats, vivint en harmonia amb el seu entorn, no es senten superiors, construccions biodegradables amb materials del lloc, les formes són suaus adaptades a l’ull humà i a l’entorn natural, terra sense ciment ni asfalt. Segueixen els ritmes de la natura, no utilitzen tecnologies violentes… Al llindar del segle XXI, encara existeixen 300 milions d’indígenes, i als 5 continents més de 5000 formes diferents d’entendre el món.
Aprèn, sobretot, de les persones savies que estan a prop de tu, que viuen a la teva comunitat…
SÍ. SÓC UN ARBRE
És disseny per a la Vida.
No necessitem més productes… necessitem arbres.
Converteix-te en un arbre, actua com un arbre… Dissenya arbres.
Els arbres funcionen amb el Sol.
Proporcionen terra, aigua i aire fresc.
Viuen en total harmonia amb el seu entorn. No contaminen tot el que produeixen és aliment, per a la terra, els animals i els humans.
No generen escombraries.
L’ARBRE és un ésser espiritual, un mestre… és la connexió entre el cel i la terra i és també el símbol d’aquest moviment, la imatge d’aquest manifest, i es converteix en una crida per a la pau.
L’ARBRE és el model per a la propera revolució industrial. Una revolució pacífica liderada per professors, dissenyadors i artesans que sembraran llavors de llibertat, esperança, pau i vida.
Aquest manifest ve del Mar, del Bosc, de la Natura i d’alguns éssers humans: Gandhi, Satish Kumar, Fritjof Capra, Janine Benyus, Arundhati Roy, E.F. Schumacher, Vandana Shiva, E.Tolle… gràcies a tots ells.
Salut i pau,
ENLLAÇOS
ACCIONS
Quan vas al súper i dius no a una bossa de plàstic, estàs fent un gest per a la pau.
Quan dissenyes, fas una bossa de plàstic biodegradable, estàs fent un gest per a la pau i un exemple per als altres.
¡Actua ara!
fent la col·lecció
«GESTOS PER A LA PAU»
Re-dissenya els 10 productes que més utilitzes a la teva vida diària… a partir de la idea ¡SOY UN ÁRBOL!
Sense copyright ni patents – ens pertanyen a tots.
La lectura d’aquest manifest es va fer a Tel Aviv el 19 de febrer de 2007,
per Bezalel Academy of Arts & Design de Jerusalem.